Anjiyo veya daha doğru isimlendirmeyle anjiyografi damar filmi demektir. Kalbi besleyen koroner damarları görmek için yapılana koroner anjiyografi; kol, bacak, bağırsak damarı (mesenter arter) gibi damarlar için olana periferik anjiyografi; şah damarlarını görüntülemek için yapılana karotis anjiyografi; böbrek damarlarını görüntülemek için olana renal anjiyografi; aort damarının filmine ise aortografi denilir.
Anjiyografi atardamarın içine yerleştirilen bir kılıf içinden damara gönderilen ince bir kateter ile yapılır. Çoğunlukla kasık atardamarı (femoral arter) ile yapılırken günümüzde deneyimli merkezlerde artan sıklıkla bilek atardamarı (radial arter) kullanılır.
İyot içeren bir boya maddesi (kontrast madde) damar içerisine verilerek damarın filmi çekilir ve tıkanıklıklar tespit edilir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika sürer ve sadece anjiyografi için hastanede yatış gerekmez.
Elden yapıldığında 2 saat, kasıktan yapıldığında ise 5-6 saat gözlem altında tutmak yeterlidir. İşlemin riski, hastanın yaşı, başka hastalıkları olup olmadığı, böbrek fonksiyonları ve operatörün tecrübesine bağlıdır. Deneyimli merkezlerde bu risk binde birden daha düşüktür.
Copyright © Doç. Dr. Fatih Koç | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.