Bacak atar damar hastalıkları, hastalarda yürüyüş sırasında halsizlik, çabuk yorulma ve ciddi yürüme kısıtlığına yol açar. Hatta ilerleyen dönemlerde ayak parmaklarından, bacağa kadar organlar da yaralara ve bu organların tamamen kaybına neden olabilirler. Fizik muayene, ultrasonografi ve diğer yöntemlerle ciddi damar tıkanıklığı tespit edildiğinde hastalara periferik anjiyografi (bacak anjiyosu) yapmak gerekebilir. Anjiyografi ile damarların içerisine özel bir madde verilerek damarların içerisinden film çekilir.
Bu işlem sadece tanıya yönelik olup bu aşamada herhangi bir tedavi yapılmaz. Çekilen bu film sonucunda müdahale etmeyi gerektiren ciddi bir tıkanıklık görülürse aynı seansta ya da farklı bir günde damar açıcı işlem yapılır. Damar açmak için yapılan bu işleme anjiyoplasti/stent adı verilir.
Bu işlemlerin başarıyla yapılması durumunda hastaların yürürken olan ciddi bacak ağrıları geçer, varsa ayak ve bacaklardaki yaraları düzelebilir. Yine organ kaybı engellenebilir veya bir bacak ya da ayağın tamamen kaybı söz konusu olduğunda, birkaç parmak kaybı ile kurtulabilir. Bu gibi durumlarda en önemli husus hastalığın teşhisinin gecikmemesi, doğru ellerde biran önce tedavisinin yapılmasıdır. Aksi durumda nispeten basit bir şekilde tedavi edilebilecek bir durum kalıcı sakatlıklara sebep olabilir.
Copyright © Doç. Dr. Fatih Koç | Tüm Hakları saklıdır. Bu sitenin içeriği, tasarımı ve yazılımı telif hakkı kanunlarıyla korunmaktadır. Yazılı izin olmadan kullanılamaz.Sitemizde yar alan yazı ve görseller, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine geçmediği gibi yasal sorumluluk da taşımamaktadır.